Ogród warzywny w lipcu

Ogród warzywny w lipcu
Lipiec to miesiąc, w którym wysokie temperatury i słoneczna pogoda sprzyjają wysiewom. W wielu ogrodach tworzą się puste przestrzenie na grządkach po zbiorze wiosennym. Czym można je wypełnić? Jakie warzywa wysiewać na późny zbiór? O tym wszystkim dowiecie się z naszego artykułu?
Warzywa liściaste to doskonały dodatek do letnich sałatek. Niezastąpione w kuchni będą zebrane z własnego ogrodu takie gatunki, jak: sałata masłowa, sałata rzymska, szpinak, roszponka czy rukola. To wręcz skład tradycyjnych mieszanek, które dostępne są w każdym supermarkecie. Jak w związku z tym stworzyć własną ekologiczną kompozycję pełną witamin?
Jaką odmianę sałaty wybrać?
Po pierwsze wybór odmiany. Kupując nasiona, warto zwrócić uwagę, aby sałata była odporna na wybijanie w pędy. Sałata masłowa Justyna czy Mona nadadzą się do tego idealnie. Justyna może być wysiewana również w sierpniu, a uprawia się ją w rozstawie 20 - 25x30 cm, na glebie żyznej i zasobnej w wodę. Jej atutem jest odporność na przymrozki do -5 stopni.
Odmiana sałaty Mona ceniona jest za swoją plenność i odporność na lipcowe wysokie temperatury. Jest również odporna na choroby grzybowe, a jej kruche lisie o maślanym smaku są idealnym dodatkiem do kanapek.
W przypadku sałaty rzymskiej sprawdza się odmiana Ovired, która przypomina roszponkę i smakowo idealnie się z nią komponuje. Ma delikatny orzechowy smak i czerwono brązowy kolor.
Aby uprawa była jak najbardziej satysfakcjonująca, dobrze jest zadbać o stanowisko. Idealnie sprawdzą się miejsca półcieniste, gdzie zmniejsza się ryzyko poparzeń słonecznych w trakcie upałów.
Na co zwrócić uwagę podczas uprawy sałaty?
Ważna jest dbałość o odpowiednią wilgotność podłoża, w którym nasiona wysiewamy na głębokości ok. 0,5-1 cm. Jeśli młode sałaty będą rosły zbyt gęsto warto je przerzedzać, aby w rzędach zachować odstępy ok. 25-30 cm.
Możemy również przyspieszyć zbiór poprzez umieszczanie w gruncie gotowej rozsady. Sadzenie najlepiej wykonać późnym popołudniem lub w pochmurny dzień. Bardzo ważne jest systematyczne podlewanie, aby nie dopuścić do przesuszania podłoża. Przy odpowiedniej pielęgnacji pierwszy zbiór będzie gotowy po 5-7 tygodniach, w zależności od odmiany. Jednak po 3-4 tygodniach można już obrywać zewnętrzne liście, które wykorzystamy w domowych posiłkach.
Rukola w lipcu
W przypadku rukoli warto ją siać co 3 tygodnie, aby zapewnić sobie stały zbiór aż do jesieni. Do odmian, które warto wybrać zaliczamy:
- odmiana ogrodowa Rocket o lekko orzechowym smaku, gotowa do zbioru po 3 tygodniach,
- odmiana Coltivata - bardzo popularna we Włoszech, ponieważ jest wyjątkowo odporna na ciepło,
- odmiana Speedy, która jak sama nazwa wskazuje, jest gotowa do zbioru już po 20 dniach.
Szpinak w lipcu
Decydując się na siew szpinaku, należy pamiętać o regularnym podlewaniu. Wybierając odmiany, warto zwrócić uwagę, aby podobnie jak sałata, były to odmiany, które nie wybijają w pęd. Liście warto obrywać na bieżąco, bowiem w ten sposób sprawiamy, że szpinak się rozkrzewia. Do klasyków zaliczamy odmianę Matador o ciemnozielonych, mięsistych liściach. Wśród nowości warto zwrócić uwagę na szpinak Lazio, który jest bardzo odporny na wybijanie, nadaje się do wysiewu przez cały rok, a dodatkowo idealnie sprawdza się w uprawie pojemnikowej na balkonach i tarasach.

Siew roszponki
Ostatnia na liście jest roszponka. Najpopularniejsza z odmian to Gala o ciemnozielonych liściach, odporna na niskie temperatury, więc nadaje się również na zimowe zbiory.
Z kolei dużą odpornością na wybijanie w pędy charakteryzuje się odmiana Favor, która zapewnia szybki zbiór. Można ją z powodzeniem siać w drugiej połowie lipca, a nawet w sierpniu.
Drobne, aromatyczne liście to cecha francuskiej odmiany Verte de Cambrai, która jest bardzo ceniona w kuchni ze względu na swoje walory smakowe.
Jakie warzywa korzeniowe wysiewać na jesienny zbiór?
Nic tak dobrze nie smakuje jak świeżo wyciskany sok z własnej marchwi jesienią, czy też barszcz na ekologicznych burakach. I właśnie dlatego w lipcu warto jeszcze wysiać marchew późną, którą zbierzemy jesienią i będziemy mogli przechowywać. A na wilgotnej glebie z pewnością uda się burak ćwikłowy, który może być wysiewany do połowy lipca.
Wśród warzyw korzeniowych warto również postawić na rzepę, która charakteryzuje się szybkim wzrostem, dlatego warto siać ją w odstępach co 2 tygodnie.
Warzywa kapustne w lipcu
Jarmuż, kapusta pekińska czy też rzodkiew japońska - to właśnie nasza złota trójka, którą proponujemy uprawiać od lipca.
Jarmuż, który jest bardzo odporny na mróz, może być zbierany również po przymrozkach. Z kolei dwa kolejne warzywa to idealna propozycja dla miłośników kimchi. Kapustę pekińską najlepiej wysiewać po 15 lipca, natomiast prosta w uprawie rzodkiew, znana pod nazwą daikon, będzie idealna do przechowywania, ale także do kiszenia. Dwie najczęściej uprawiane odmiany to:
- Miyashige - odmiana o prostych korzeniach, którą można wysiewać w drugiej połowie lipca.
- Minowase Summer Cross’ (F1) - biała rzodkiew o delikatnym smaku, która nie wybija w pędy. Idealnie nadaje się do kiszenia, a jej zbiór jest możliwy po 60 dniach.
Jeśli zdecyduje się na jarmuż, to piękne dekoracyjne liście ma odmiana Nero di Toscana’ - dorasta do 60 cm i jest bardzo odporna na mróz.
W przypadku kapusty pekińskiej najlepiej zdecydować się na odmianę, która nie wybija w pędy, jest odporna na kiłę i bardzo dobrze się przechowuje. Taka jest właśnie odmiana Bilko F1, która tworzy zwarte główki o wadze od 1 do 1,5 kg.
Zioła w ogrodzie
Dla tych, którzy lubią świeżą pietruszkę, to właśnie lipiec jest miesiącem, w którym warto ją wysiać, aby cieszyć się jej aromatem zimą. Do kiszenia ogórków przyda się również koper, dlatego polecamy sadzić go co kilka tygodni, aby zapewnić sobie świeży zapas.
W przypadku innych ziół warto kupić gotowe sadzonki i umieścić w gruncie, aby każdego dnia cieszyć się ich smakiem i aromatem.
Jak dbać o glebę w lipcu?
Podstawą jest dbanie o odpowiednią wilgotność podłoża, spulchnianie ziemi na grządkach i oczywiście uzupełnianie składników pokarmowych. W tym celu najlepiej stosować nawozy naturalne i ekologiczne. Bez wątpienia każdy ogrodnik docenia zalety obornika - zarówno bydlęcego, końskiego, jak i kurzego. Jednak w ofercie Gardenstart mamy również nawozy ekologiczne dedykowane do poszczególnych grup upraw:
- Eko Start Nawóz ekologiczny do Warzyw i Ziół granulowany 5 kg
- Eko Start Nawóz ekologiczny do Drzew i Krzewów owocowych granulowany 5 kg
- Eko Start Nawóz ekologiczny do pomidorów, papryki i ogórków granulowany 5 kg
Troska o właściwą strukturę podłoża i zasobność w składniki pokarmowe jest kluczowa dla prawidłowego rozwoju roślin. Jest to bardzo ważne zwłaszcza podczas siewu lipcowego, gdzie podłoże zostało już mocno wyeksploatowane po wiosennych zasiewach i zbiorach. Zapraszamy do zapoznania się z asortymentem sklepu na stronie gardenstart.pl. Znajdą tam Państwo wszystkie niezbędnę produkty, który pozwolą uprawiać ogród warzywny na najwyższy poziomie, z troską o środowisko i z myślą o zdrowym i wartościowym plonie.